Delad ledning i Björkstadsschacket

En inbördes remi i rond 4 och i övrigt rent hus innebär att Michael Duke, ASSU och Joakim Nilsson, Uppsala SSS delar ledningen i Björkstadsschacket inför söndagens två avslutande ronder. Bägge alltså med 4,5p/5 en halva före Emanuel Sundin, Gnarps SK med 4p. I femte ronden besegrade Duke just Sundin som vit i kvällens längsta parti. Ett rafflande parti som slutade med att bägge fick promovera varsin ny dam och trots att Sundin fick dam först så vann Duke partiet då han lyckades byta bort damerna och vinna med den enda bonden som återstod på brädan. Segern var rättvis sett till hur partiet utvecklade sig i tidsnöden. I samma rond vann Joakim som vit på bord 2 över fjolårssegraren Pether Olsson, SK Örnen i ett parti där Pether blev svag på sin baslinje.

Bästa rockadare har 3,5p och det är de högst rankade från klubben David Nygren och Henrik Isaksson. Henrik är fortfarande obesegrad men har drabbats av en lindrig remisjuka – tre stycken kryss hittills. Bakom dessa hittar vi på 3p bl a Ingemar Wincent och Samuel Sonning som bägge har gjort det mycket bra so far.

Bäste junior är Jacob Harlin, SS Luleå med 3p. Han skuggas av två Rockadenjuniorer Alexander Johansson och Julius Rezai bägge 2,5p. Alexander och Julius möttes i rond 5 i ett mycket skarpt parti som salomoniskt slutade med remi genom dragupprepning.

Rond 6 börjar kl. 08.30 på söndagen! Aktuell ställning/Resultat/Lottning rond 6 – Björkstadsschacket 2024.

Michael Duke (t v) och Emanuel Sundin på bord 1 spelade femte rondens klart längsta parti!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *